Portal informacyjno-historyczny

Założyciele KOD wydali oświadczenie, w którym oskarżają Kijowskiego. Tekst szybko zniknął. ,,KOD stosuje cenzurę”

w Wiadomości z Polski

Zachęcamy do obserwowania strony na Twitterze

Iwona L. Konieczna, dziennikarka i blogerka, opublikowała oświadczenie części grupy założycieli Stowarzyszenia Komitet Obrony Demokracji, w którym wytykają Mateuszowi Kijowskiemu m.in., że ,,KOD stał się ruchem jednego lidera”.

w ciągu kwadransa znikł materiał źródłowy o podziałach w KOD, zamieszczam tekst od nowa. Udostępniajcie, bo demokracja jest zagrożona!

– pisze Konieczna.

KOD stosuje cenzurę, proszę Państwa. Naturalnie dlatego, że jest za demokratyzacją życia społecznego, i dlatego że wolność słowa i poglądów oraz dost obywatela do informacji to fundament wolności. W praktyce lepiej, żeby ciemny obywatel nie wiedział zbyt wiele, co dzieje się w partii

– czytamy w jej wpisie na Facebooku.

Sądząc z opisu problemu (poniżej), KOD powtarza w rozwoju historię komunistycznego świata. Obecnie jest na etapie kultu jednostki, więc sporo nas jeszcze czeka

– podsumowuje.

W oświadczeniu czytamy m.in.

Niestety, tym zewnętrznym osiągnięciom nie towarzyszył odpowiadający im rozwój wewnętrzny ruchu. KOD stopniowo stał się ruchem jednego lidera. Jest rządzony autorytarnie, niejednokrotnie ze szkodą dla wewnętrznej demokracji, pluralizmu postaw i poglądów. Wielu ludzi, także aktywistów KOD-u, zostało skrzywdzonych, zmarginalizowanych. Uważamy, że niedostatek demokracji wewnętrznej nie tylko szkodzi rozwojowi ruchu, ale też jest główną wewnętrzną przyczyną stopniowej utraty skuteczności w walce o pierwotne cele, dla których KOD powstał.

Obok autorytarnego stylu zarządzania, za główną przyczynę spadku skuteczności ruchu uważamy zbyt emocjonalne działanie od akcji do akcji, brak planów oraz brak debaty intelektualnej. Konieczne są pilne i solidne prace nad programem, strategią i metodami działania prowadzącymi do wcielania idei w życie. KOD potrzebuje zwycięskiej strategii, która będzie inspirować działaczy, sympatyków ruchu i naszych koalicjantów do skutecznej obrony wartości Polski nowoczesnej i demokratycznej. Konieczne jest ustalenie warunków współpracy z innymi organizacjami oraz opracowanie społecznego programu KOD-u, który wyzwoli w ruchu realną siłę poprawy kondycji społecznej i materialnej milionów obywateli.

Podpisali:
Wojtek Dragan
Dorota Guenther
Krzysztof W. Kasprzyk
Andrzej Miszk
Magdalena Ostrowska
Jacek Parol
Beata Anna Polak
Elżbieta Pytlarz
Joanna Roqueblave
Paweł Wimmer
Warszawa, 17 listopada 2016

(1846)

Chcesz podzielić się z Czytelnikami portalu swoim tekstem? Wyślij go nam lub dowiedz się, jak założyć bloga na stronie.
Kontakt: niezlomni.com(at)gmail.com. W sierpniu czytało nas blisko milion osób!
Dołącz, porozmawiaj, wyraź swoją opinię. Grupa sympatyków strony Niezlomni.com

Redakcja serwisu Niezłomni.com nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach użytkowników. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Jednocześnie informujemy, że komentarze wulgarne oraz wyrażające groźby będą usuwane.
Ładowanie komentarzy Facebooka ...